I. NAPPALI ELLÁTÁS

 

1. Hogyan lehet bekerülni Pszichiátriai Nappali Intézményünkbe?

 

A Pszichiátriai Nappali intézményi ellátás feltétele, hogy:

- Pszichiátriai gondozásban részesüljön a jelentkező, amelyet Pszichiátriai szakorvosi igazolás bemutatásával szükséges igazolni.

- Majd keresse fel intézményünket, hogy terápiás munkatársainkkal az Ön helyzetét, problémáját felmérjük, adatit, betegségével kapcsolatos dokumentumait (másolatokat) rögzíthessük, nyilvántartásba vegyük.

- A jelentkezőnek szükséges nyilatkozatot tennie arról, hogy más intézményben igénybe vesz-e valamilyen szolgáltatást.

- Ekkor egy kérelem kitöltésével igényelheti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást.

- Ezt követően megköttetik a pszichiátriai nappali ellátás szolgáltatásainak igénybe vétele a megállapodás keretein belül határozatlan ideig.

- Ezzel egy időben a jelentkező felkerül egy TAJ alapú nyilvántartási rendszerbe, melyről tájékoztatást kap.

- Az ellátás ideje, a szolgáltatások igénybe vétele alatt terápiás munkatársainkkal felvesszük a részletes anamnézist és személyre szabott egyéni gondozási tervet készítünk, melyben lefektetve mentális és pszichés állapotának javulását kívánjuk segíteni.

 

2. Mit nyújthat Önnek Intézményünk?

 

A Kreatív Ház Pszichiátriai Nappali Ellátó szolgáltatásai:

Intézményünk minimum 90 fő befogadására, ellátására képes tárgyi feltételek és a szakdolgozói létszám alapján működik.

- egyéni beszélgetés, lelkigondozás, életvitelre vonatkozó mentális, pszichés támogatás, tanácsadás, önálló életvezetés segítése, emberi kapcsolatok erősítése. Kiemelt figyelmet kíván az elszigetelődés, a magába fordulás kiküszöbölése, megromlott családi kapcsolatok kezelése (párterápia), helyreállításának segítése.

- szabadidős, kulturális programok szervezése (kirándulások, strand, egészséges életmód sorozat, gyereknap, főzőverseny)· sajtótermékek, könyvek, kártya- és társasjátékok (sakk, csocsó), DVD, TV-, rádióműsorok, internet biztosítása. Dia és videó-vetítések, tudományos-, ismeretterjesztő-, egészségügyi előadások, élménybeszámolók, jogi ismeretek, termékbemutatók, felolvasások, esetmegbeszélések, könyvtár,

- csoportfoglalkozásokon való részvétel (személyiségfejlesztő, önismereti, életmód csoportok, biblia kör)

- a hitélet gyakorlásának lehetősége,

- ünnepek megtartása (pl. karácsony, húsvét, névnap stb.),

- Hivatalos ügyek intézésének segítése, nyomtatványok kitöltése, szociális juttatások lehetőségének feltérképezése, igénybevételének elősegítése.

- Az érdekvédelem része a nappali ellátásban részesülők ügyeinek intézésében való közreműködés.

- Speciális önszerveződő csoportok támogatása, működésének, szervezésének segítése (főzőkör, csocsóklub),

- Érdeklődési körnek megfelelő tréningek, képzések szervezése (dohányzás leszoktató tréning, gyógytorna),

- Szociális foglalkoztatás: 6 hónapos nappali ellátást követően ORSZI által végzett vizsgálat és munka alkalmassági szakvélemény kiállítása, valamint felszabadult férőhely esetén:

- Munka-rehabilitációs foglalkoztatás: megállapodás keretében történő munkavégzés, mely határozott időre szól részmunkaidőben. Az elvégzett munkáért munka-rehabilitációs díjban részesül a foglalkoztatott.

- Fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás: határozott idejű munkaszerződés keretein belül végzett részmunkaidős foglalkoztatás. A foglalkoztatott munkabér ellenében végzi munkáját.

- Igény szerint meleg élelem biztosítása térítési díj ellenében.

- Szükség szerint az egészségügyi alapellátás megszervezése, a szakellátásokhoz való hozzájutás segítése, Az egészségügyi ellátás keretében a nappali ellátásban részesülők egészségi állapotának figyelemmel kisérése. Kiemelt figyelmet kíván a szűrővizsgálatokon való megjelenés elősegítése (alkalomszerűen vércukorszint mérés, véradás, diabétesz tanácsadás),

- A pszichiáter szakorvossal történő kapcsolattartás – a kapcsolat felvétel a gondozott háziorvosával

- Mentális gondozás

- Napközbeni tartózkodás, közösségi együttlét és tevékenység lehetősége (személyi tisztálkodás lehetősége is)

- Nyitva tartás: Hétfő – Péntek: 07:00 – 16:00 között


Érdeklődni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy 06 66 643 588 telefonszámon, személyesen a Szent Lázár Szociális Központ Kreatív Ház, 5630 Békés, Hunyadi tér 1/1. alatti címen lehet terápiás munkatársainknál.

 

Jogszabályok ----> KLIKK

 

II. SZOCIÁLIS FOGLALKOZTATÁS


1. A foglalkoztatás:


A foglalkoztatás célja, tartalmas, termelő, hasznos munkavégzés biztosítása, új munkafolyamatok betanulása, az emberi értékek kiemelése a tevékenységen keresztül, ami mind-mind hozzájárul a lelki egészség, állapot jó szinten tartásához, javulásához. Ezen túlmenően nevelő hatású, és fejleszti a személyiséget, hasznosságtudatot és sikerélményt ad. Mindezzel segíti a testi-lelki aktivitás megtartását, fokozását. Végül hozzásegítheti a beteget, hogy visszaintegrálódhasson a társadalom “egészséges” dolgozói közé. Csak a tevékenység lehet célja az életnek!


2. Kiket foglalkoztatunk?


Ellátottaink egészségi állapotától függően három féle foglalkoztatást nyújtunk: Munka-rehabilitációs foglalkoztatás, fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás valamint ettől az évtől lehetőség nyílik akkreditált foglalkoztatásra.
A munka-rehabilitációs foglalkoztatásban célunk a beteg mentális állapotának megőrzése, fenntartása, amelynek egyrészt maga a tevékenység, másrészt a közösség, amelyben dolgozik (tevékenykedik), a kulcsa. A fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás már magasabb szintű munkavégzést, kívánalmakat takar. Akkreditált foglalkoztatásban három évre van lehetőség kimondottan csak csökkent munkaképességű embereket foglalkoztatni.
Jelenleg az intézményben összesen 36 főt foglalkoztatunk intézményen belüli foglalkozás keretében, az akkreditált foglalkoztatás bevezetése folyamatban van.

 

3. Foglalkoztatás keretében előállított termékeink


Mit csinál az, aki foglalkoztatásban van? – kérdezik meg tőlünk időnként. A válasz: dolgozik. Ezen munkavégzés folyamán igen értékes termékeket – is – állítanak elő az ellátottak. Egyrészt bérmunkát is vállalunk – varrodáinkban bedolgozást, ill. egyéb kézműves tevékenységeket folytatunk. Másrészt saját termékeink előállításával és értékesítésével foglalkozunk – néptáncos ruhák, egyéb népi viselet, hagyományőrzők ruhái (pl. íjászingek), népi jellegű hálóruházat (rischelt!), egyéb népművészeti tárgyak, díszpárnák. Mindez mellett foglalkoztatottjaink elektromos alkatrészek összeszerelésével, ellenőrzésével és sporthálók készítésével is foglalkoznak.

 

4. Hogyan lehet bekerülni?


Mindenekelőtt szükséges felvenni a kapcsolatot az alapítvánnyal, ahol részletesen tájékoztatást adnak a bekerülés folyamatáról. Az érdeklődőknek mindenképpen megéri eljönni egy beszélgetésre, mivel, ettől az évtől nem csak egyféleképpen lehet bekerülni a foglalkoztatásba.

 

5. Fejlesztések

 

Ebben az évben több mindent szeretnénk megvalósítani az intézményi foglalkoztatás keretében.
Szeretnénk egy savanyító üzemet létrehozni, ahol szintén csökkent munkaképességű munkavállalókat akarunk alkalmazni. Továbbá tervben van két kötélgyártó gép beüzemeltetése, aminek segítségével csökkenteni akarjuk kiadásunkat, más oldalról további munkát biztosítani a helybélieknek.

 

Munkarehabilitációt és Fejlesztő-Felkészítő foglalkoztatást összehasonlító táblázat --> KLIKK

Jogszabályok --> KLIKK

 

III. AKKREDITÁCIÓS FOGLALKOZTATÁS

 

A megváltozott munkaképességű személyek akkreditációs foglalkoztatáson belül tartós és tranzit foglalkoztatásban dolgozhatnak.

Tranzit foglalkoztatott lehet, az a megváltozott munkaképességű személy, aki a komplex minősítése alapján rehabilitálható:
B1 – Foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható (50-60 % közötti egészségi állapot).
C1 – Tartós foglalkozási rehabilitációt igénylő személy (30-50% közötti egészségi állapot) minősítési kategóriával rendelkezik.

A tranzit foglalkozatás kifejezetten akkreditált munkaadók részére nyújtható támogatási forma, amelynek célja a nyílt munkaerő-piacra, történő kivezetésre való felkészítés. Maximum három évre állapítható meg.
A jelenlegi szabályozás a nyílt munkaerő-piacra történő kilépést támogatja a következő formákban:
- Munkapróba: A munkáltató a rehabilitációs szakigazgatási szerv hozzájárulásával megállapodást köthet más munkavállalóval a tranzit foglalkoztatásban részt vevő megváltozott munkaképességű munkavállaló munkaszerződésétől eltérő, nyílt mukaerő-piaci foglalkoztatására munkatapasztalat és munkagyakorlat szerzése céljából.
- Kihelyezés: A tranzit foglalkoztatás célja akkor valósul meg, ha a megváltozott munkaképességű munkavállaló a tranzit foglalkoztatást követően legalább 6 hónap folyamatos foglalkoztatás keretében munkát végez a nyílt munkaerő-piacon.

Tartós foglalkoztatott lehet az a megváltozott munkaképességű személy, aki a rehabilitációja komplex minősítése alapján nem javasolt:
B2- Egészségi állapota alapján rehabilitálható, de foglalkozási rehabilitációja nem javasolt (50-60% egészségi állapot)
C2 - Egészségi állapota alapján tartós rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülményei miatt nem foglalkoztatható, foglalkozási rehabilitációja nem javasolt (30-50% egészségi állapot)
D – Csak folyamatos támogatással foglalkoztatható (30% alatti egészségi állapot).
E – Egészségkárosodása jelentós és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.
minősítési kategóriával rendelkezik.
- akinek rehabilitációja a komplex minősítés alapján javasolt de a kérelem benyújtása vagy a felülvizsgálat időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül eléri.

A tartós foglalkoztatás célja a megváltozott munkaképességű személyek képességeinek védett körülmények között történő megőrzése, fejlesztése.
3 évre állapítható meg, de korlátozás nélkül meghosszabbítható.

Letölthető információs anyag, munkáltatóknak ---> KLIKK

(Forrás: 327/2012. (XI. 16.) Korm.rendelet – A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról.)

Szent Lázár Alapítvány - Békés, Hunyadi tér 1/1.; tel.: 66/643-588; e-mail: szentlazarbekes@t-online.hu